Czym są i jak powstają wysłodziny browarniane

Zwane również młótem browarnianym, są to odpadki podczas produkcji piwa. Wysłodziny powstają z słodu jęczmiennego, osadzając się na dnie kadzi.
Jeszcze kilka lat temu w większość browarów był to nie lada problem. Ponieważ producenci piwa byli zobowiązani pozbycia się tego niechcianego odpadu. Jednak kiedy gospodarka zwierzęca poszła znacznie do góry, za sprawą nauki i wielu miesięcy żmudnych badań, poznaliśmy właściwości odżywcze zawarte właśnie w wysłodzinach. Dlatego od jakiegoś już czasu browary nie muszą się martwić jak zutylizować ten cenny już surowiec, ponieważ hodowcy coraz
częściej i chętniej zaczynają sięgać po młóto.

Na co zwrócić uwagę i jak przechowywać

Pierwszym aspektem na który warto zwrócić swoją uwagę jest to, że wysłodki świeżo powstałe zawierają w sobie około 75% wody. To jest już spora informacja,za pomocą jej wiadomo już nie nie można podawać większych jej ilości zwierzętom, ponieważ w późniejszej fazie mogą wystąpić problemy gastryczne. Dla dorosłych osobników zalecana dawka to maksymalnie 8kg na dobę. Natomiast dla mniejszych to dawka 2-4 kg. Według polskich norm wysłodziny browarniane nie mogą być przechowywane dłużej niż kilka dni w browarze, a sam browar jest zobowiązany na sprzedaż bądź utylizacje odpadów. To samo tyczy się w kwestii przywozu do klienta oraz jej konsumpcji. Po jej nabyciu najlepiej skarmić ją maksymalnie do kilku dni, ponieważ pod wpływem gorąca może ulec zepsuciu. Ale jeżeli nie mogę przywieźć jej osobiście to czy są usługi dowozu? Wiele firm oferuje dowóz wysłodek do klientów, wraz z zachowaniem odpowiednich standardów podczas dowozu. Czy są jakieś metody przechowywania młóta? Jeżeli ktoś kupił zbyt dużo i nie jest wstanie skarmić jej w przeciągu kilku dni, można zastosować dwie metody. Pierwszą z nich jest odpowiednie wysuszenie młóta, wtedy gdy wilgotność młóta wyniesie 13% tak jak ma to miejsce w przypadku zboża, będzie można ją przygotowywać w silosach bądź Big Bag’ach. Drugim sposobem, który niestety w znacznym stopniu pozbawia ich wartości odżywczych to zakiszenie w pryzmach lub silosach. Każdy gospodarz doskonale zdaje sobie sprawę w jaki sposób zakisić młóto. Jest to podobna procedura jak w przypadku sianokiszonki. Należy pamiętać o skutkach ubocznych, które młóto również posiada. Częste i długotrwałe podawanie wysłodzin jako główny składnik diety może skutkować obniżeniem tłuszczu w mleku albo co gorsza, może przyczynić się do obniżenia płodności
oraz samej odporności u zwierząt. Jednak mimo to warto zainteresować się młótem browarniany, nie jest to łatwo dostępny towar, jednak jest możliwe jego zakupienie. Może stanowić dobre urozmaicenie diety. Posiada dobre właściwości odżywcze. Jednak należy pamiętać o kliku ważnych kwestiach z nim związanych. Mianowicie trzeba przestrzegać rygoru związanego z jego przechowywaniem, oraz nie wolno podawać go w ogromnych dawkach przez długi czas, ponieważ to wszystko może wywołać choroby u zwierząt.