Do przygotowania szybkiego i prostego ciasta z rabarbarem potrzebne będą następujące produkty:

  • 3 jaja
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru lub mniej, według preferencji
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • około 80 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Sposób przygotowania – szybkie i proste ciasto z rabarbarem

Składniki powinny być uprzednio wyjęte, aby nabrały pokojowej temperatury. Do dużej miski wsyp suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieść składniki mokre, takie, czyli olej, jajka i jogurt naturalny. Dokładnie i starannie mieszamy przy pomocy łyżki ( nie miksera ) wszystkie składniki mokre i suche, a następnie mokre składniki wlewamy do suchych. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na wierzchu należy ułożyć rabarbar, lekko go wciskając w ciasto.

Przygotowanie kruszonki

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w głębokim naczyniu i ręką mieszamy uciskając, aż powstaną charakterystyczne grudki. Kruszonką posypujemy przygotowane do pieczenia ciasto z rabarbarem.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 40-45 minut, bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. W tym celu, nakłuwamy ciasto cienką wykałaczką i jeśli patyczek pozostał suchy i ciasto się do niego nie przykleiło, to wówczas możemy wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto do ostygnięcia.
Z czym podawać ciasto rabarbarowe?
Ciasto to jest idealne na podwieczorek. Pasuje do owocowych herbat, soków owocowych. Ma lekko kwaskowaty smak, ale wiele zależy od rodzaju użytego rabarbaru oraz od tego ile dodamy cukru. Szklanka cukru w przepisie jest tylko wskazaniem, można dodać tyle ile nam się podoba. Ciasto rabarbarowe jest ciastem sezonowym. Rabarbar w przepisie możemy zastąpić na przykład truskawkami, jagodami lub porzeczką.