Czy jest jedno warzywo zdrowsze niż wszystkie inne? Tak, mówią naukowcy z amerykańskiego CDC (Center for Disease Control and Prevention), którzy uszeregowali warzywa według ich wartości odżywczych. Zdecydowanie najzdrowszym warzywem okazuje się tu rukiew wodna, tuż za nią plasuje się kapusta pekińska oraz warzywa liściaste, buraki i liście buraków.

Ale to tylko jedno badanie. Inni specjaliści wskażą inne warzywa jako najzdrowsze, ponieważ skupiają się na innych składnikach odżywczych, właściwościach i celach podczas klasyfikacji warzyw według ich stanu zdrowia.

Dlatego warzywa są tak zdrowe.

Badania pokazują, że ci, którzy jedzą dużo owoców i warzyw, mają większe szanse na zachowanie zdrowia i długie życie. Ale tak naprawdę nie wiemy wystarczająco dużo o tym, dlaczego tak jest. Wszystkie warzywa zawierają swój unikalny skład składników odżywczych, a wiele z nich jest bogatych w przeciwutleniacze i inne aktywne substancje roślinne.

Ważne, aby było różnorodnie.

Ponieważ każde warzywo jest zupełnie wyjątkowe pod względem ilości i rodzaju składników odżywczych, rozsądnie jest jeść wiele różnych rodzajów. W takim razie na pewno otrzymasz szeroką gamę zdrowych substancji roślinnych.

Większość z nas mogłoby jeść zdecydowanie więcej warzyw niż to robimy. Ale oprócz jedzenia więcej, możesz chcieć trochę bardziej się różnić. Wypróbuj nowe warzywa, do których nie jesteś przyzwyczajony. Skorzystaj z internetu, aby znaleźć smaczne przepisy. Na przykład podczas gotowania używaj warzywa zdrowe jak np. jarmuż, buraki i awokado

Modnie z jarmużem.

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najmodniejszych warzyw dostępnych obecnie w sprzedaży. Jeśli wyszukasz w internecie jarmuż, zobaczysz, że kapuście nadano przydomki, takie jak „król wszystkich kapust” i „królowa kapusty”. To ciemnozielone warzywo liściaste jest pełne witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i innych prozdrowotnych substancji roślinnych – a jednocześnie mało kaloryczne.

Podobnie jak brokuły, kalafior i inne rodzaje kapusty, wykazano, że jarmuż zapobiega kilku typom nowotworów. Jarmuż ma również działanie przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika w połączeniu z niską kalorycznością oznacza również, że jarmuż dobrze się sprawdza i jest korzystny dla tych, którzy próbują utrzymać wagę lub schudnąć. Więc jest wiele powodów, aby jeść jarmuż.

Zwiększona wydajność z burakami.

Dużo mówi się o burakach wśród sportowców, ponieważ badania mogą wskazywać, że buraki mają wpływ na poprawę wyników.

Oprócz zwiększania wydajności buraki mogą być korzystne dla zdrowia na kilka sposobów. Buraki są bogate zarówno w żelazo, jak i kwas foliowy, składniki odżywcze, których wiele dziewcząt otrzymuje za mało. Kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży lub planujących zajście w ciążę.

Buraki zawierają dużo przeciwutleniaczy i, jak wykazano, zapobiegają kilku formom raka. Błonnik w burakach może również pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Awokado zwiększa wchłanianie składników odżywczych.

Awokado zawiera mało węglowodanów, ale dużo błonnika, co oznacza, że awokado zapewnia stabilny poziom cukru we krwi i dobrze go zaspokaja.

Podobnie jak w przypadku oliwek i oliwy z oliwek, w awokado jest dużo tłuszczu jednonienasyconego. Wykazano, że tłuszcz ten jest szczególnie korzystny dla zdrowia, między innymi poprzez zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Tłuszcz zawarty w awokado jest nie tylko zdrowy sam w sobie, ale w rzeczywistości zwiększa wchłanianie przeciwutleniaczy z pożywienia. Oznacza to, że jeśli masz awokado lub olej z awokado w sałatce, otrzymasz więcej przeciwutleniaczy, niż gdybyś jadł sałatkę bez awokado.

Oprócz awokado zwiększającego wchłanianie przeciwutleniaczy z innych warzyw, z samego awokado dostajesz również mnóstwo karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy