Browni to jeden z dość trudnych w zrobieniu deserów, jednak smak i delikatność tej słodkości jest w stanie wynagrodzić trochę trudów w kuchni. Zwłaszcza, że ten klasyczny deser posiada wiele odmian i za każdym razem możemy skosztować innego brownie.
Naszą propozycją na dziś jest karmelowo orzechowe browni.

Do zrobienia karmelowo orzechowego browni potrzebujemy :

To potrzebne jest do zrobienia ciasta.

  • 150 gramów masła,
  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 50 gram czekolady mlecznej,
  • ⅔ szklanki cukru białego,
  • dwa jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ⅓ łyżeczki soli.

Aby zrobić brownie potrzebny jest jeszcze :
kajmak, który możemy zrobić z :

  • 150 gramów cukru,
  • 250 ml śmietany 20%,
  • 100 gram czekolady karmelowej,
  • 150 ml mleka,
  • trzy łyżki masła.

polewa :

  • 50 gram mlecznej czekolady,
  • dwie łyżki kakao,
  • połowę szklanki mleka,
  • dwie łyżki masła,
  • ⅓ szklanki mleka w proszku,
  • dwie łyżki cukru pudru.
  • 120 gramów orzechów ziemnych solonych.

Przygotowanie

Pierwszym krokiem do zrobienia brownie jest ciasto. Zaczynamy od roztopienia masła z cukrem. Dodajemy do niego mleko i czekoladę gorzką. Mieszamy i chwilę czekamy, pozostawiając garnek na najmniejszym ogniu, aż czekolada stanie się płynna.
Wbijamy do masy jajka i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do formy – wskazane proporcje są na formę o wymiarach 25 centymetrów na 25 centymetrów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-35 minut.
Następnie zajmujemy się kajmakiem – chyba, że kupujesz gotową masę.
Żeby go przygotować należy rozpuścić cukier z mlekiem – niczego do niego nie wkładając, ani nie mieszając. Dopiero do nabierze jasnożółtego kolory wlewamy śmietankę, dalej gotując.
Masa powinna być gęsta i plastyczna, po tym, jak wykładamy jej łyżeczkę na talerz. Dopiero jeśli osiągnie taki stan dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy aż do połączenia składników w jednolitą masę. Odkładamy na bok.
Zajmujemy się teraz polewą. Do garnka wkładamy czekoladę, mleko, kakao i cukier puder. Podgrzewamy, aż uzyskujemy gładką masę. Dopiero wtedy dodajemy masło i mleko w proszku. Należy ją dokładnie wymieszać, aby polewa nie miała grudek.
Ostatni krok to przełożenie ciasta. Mieszamy orzechy ziemne z kajmakiem. Na ciasto, nawet ciepłe, wylewamy kajmak i polewamy ją polewą. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub choćby na kilka godzin.