Browni to jeden z dość trudnych w zrobieniu deserów, jednak smak i delikatność tej słodkości jest w stanie wynagrodzić trochę trudów w kuchni. Zwłaszcza, że ten klasyczny deser posiada wiele odmian i za każdym razem możemy skosztować innego brownie.
Naszą propozycją na dziś jest karmelowo orzechowe browni.
Do zrobienia karmelowo orzechowego browni potrzebujemy :
To potrzebne jest do zrobienia ciasta.
- 150 gramów masła,
- 200 gram gorzkiej czekolady,
- 50 gram czekolady mlecznej,
- ⅔ szklanki cukru białego,
- dwa jajka,
- ¼ szklanki mleka,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ⅓ łyżeczki soli.
Aby zrobić brownie potrzebny jest jeszcze :
kajmak, który możemy zrobić z :
- 150 gramów cukru,
- 250 ml śmietany 20%,
- 100 gram czekolady karmelowej,
- 150 ml mleka,
- trzy łyżki masła.
polewa :
- 50 gram mlecznej czekolady,
- dwie łyżki kakao,
- połowę szklanki mleka,
- dwie łyżki masła,
- ⅓ szklanki mleka w proszku,
- dwie łyżki cukru pudru.
- 120 gramów orzechów ziemnych solonych.
Przygotowanie
Pierwszym krokiem do zrobienia brownie jest ciasto. Zaczynamy od roztopienia masła z cukrem. Dodajemy do niego mleko i czekoladę gorzką. Mieszamy i chwilę czekamy, pozostawiając garnek na najmniejszym ogniu, aż czekolada stanie się płynna.
Wbijamy do masy jajka i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do formy – wskazane proporcje są na formę o wymiarach 25 centymetrów na 25 centymetrów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-35 minut.
Następnie zajmujemy się kajmakiem – chyba, że kupujesz gotową masę.
Żeby go przygotować należy rozpuścić cukier z mlekiem – niczego do niego nie wkładając, ani nie mieszając. Dopiero do nabierze jasnożółtego kolory wlewamy śmietankę, dalej gotując.
Masa powinna być gęsta i plastyczna, po tym, jak wykładamy jej łyżeczkę na talerz. Dopiero jeśli osiągnie taki stan dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy aż do połączenia składników w jednolitą masę. Odkładamy na bok.
Zajmujemy się teraz polewą. Do garnka wkładamy czekoladę, mleko, kakao i cukier puder. Podgrzewamy, aż uzyskujemy gładką masę. Dopiero wtedy dodajemy masło i mleko w proszku. Należy ją dokładnie wymieszać, aby polewa nie miała grudek.
Ostatni krok to przełożenie ciasta. Mieszamy orzechy ziemne z kajmakiem. Na ciasto, nawet ciepłe, wylewamy kajmak i polewamy ją polewą. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub choćby na kilka godzin.
Najnowsze komentarze